måndag 23 augusti 2010

Gravid vecka 5


Barnet
Den lilla kallas nu för embryo. Den är bara någon millimeter lång och börjar utveckla lungor. Ryggmärgen som tills nu legat helt blottad ska stängas. Anlagen till armar och ben bildas. Även de första blodcellerna och blodkärlen blir till. Hjärtat är bildat i form av ett rör. Det börjar slå. Om åtta månader blir embryot en komplett människa.

Mamma
Nu är mensen försenad en vecka och kanske börjar du misstänka att du är gravid. Brösten kan vara lite förstorade, spänna och ömma lite. Du kan behöva kissa oftare än vanligt och du kan känna av värk som påminner om mensvärk. Det är livmodern som växer. Många hormoner produceras vilket kan göra att du känner dig trött. Kanske mår du illa på morgonen? Även illamåendet beror på graviditetshormonerna. Men stress och överbelastning på arbetet eller hemma påverkar också illamåendet. I allmänhet minskar både tröttheten och illamåendet efter tredje månaden. Så fort du misstänker att du är gravid kan du ta ett graviditetstest. Tester finns att köpa på apoteket och en del av dem kan tala om ungefär vilken graviditetsvecka du är i. Du kan också vända dig till barnmorskemottagningen där du kostnadsfritt kan göra graviditetstest.

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Grattis vad roligt! Roligt att se bilder på dig och familjen. Vad stor izabel har blivit, vad tiden flyger iväg!

    Kram Julia

    SvaraRadera
  2. Tack! :)

    Hej Julia!! Visst flyger tiden!! Helt galet! Å vilken fin pojke du har då! Kikar in på din blogg och håller med att det är så kul att se och följa lite!
    Satt förresten och läste gamla brev från skoltiden i Djursholm ( som jag sparat:-o )
    och tiden när jag flyttade. Fick mig några skratt och det är roliga minnen!
    Hoppas allt är bra med familjen!
    Kramar Irma

    SvaraRadera